• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Nagymamámnak két lánya volt az egyik lánya meghalt . A másik lánya vele lakik, aki őt gondozza.Nem beteg állandó gyógyszerei vannak.Ellátni az öreksége miatt nem tudja saját magát. 94 éves.A lánya főz,takarít, gondozza. A nagymama menni járókerettel tud, de azt se mindig, pelenkázni kell. Így állandó felügyeletet igényel.

Nem kötöttek semmilyen szerződést.Jeleneleg már nem köthetnek, mert olyan mértékű szenilitás áll fenn, hogy már a gondozást kell intézni a gyámhatóságnál.

A kérdésem az lenne,hogy törvény szerint a nagymama meghalt lánya gyermekei örökölnek-e a nagymama után.A nagymamának egy öreg családi házban 50%-os tulajdonrésze van. Abban az esetben,ha egyenesági unokák is örökölnek, akkor van-e lehetőség arra, hogy ki legyenek zárva. Pontosabban az egyik unoka már tervezi mit csinál ha meghal a nagymama én pedig szeretnék lemondani részemről. Van-e módja annak, hogy a nagymamának csak az a lánya örököljön, aki évek óta gondozza őt.

Előre is köszönöm válaszát.

Kiss Attila
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Ha végintézkedés nincs akkor törvényes öröklés következik.

A nagymama lánya lesz így egyedüli örökös, ha ő kiesne akkor örökölnének a gyermekei fejenként 50% százalékot. A lánya fog örökölni a Ptk 7:55. §-tól írja le jól az leszármazó öröklését.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...