• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Üdvözletem!

Az ügyvéd a megbízási szerződésében kikötötte, hogy ügyfele teljes, vagy részleges pernyertessége esetén, a bíróság által ügyfele részére megítélt, a perrel kapcsolatos költségekre vonatkozó kártérítés összegére is igényt tart. Tehát a már előre megfizetett munkadíját, valamint a per közben az ügyfele által fizetett szakértői és egyéb költségeket a pernyertesség esetén még egyszer elkéri!

Laikus aggyal még megérthető az, hogy a munkadíját még egyszer megkapja, ha nyer. Egyfajta sikerdíjként felfogható. De ügyfele egyéb, a perrel kapcsolatban felmerült költségeire milyen alapon tart igényt? Azok olyan kiadások, amelyek "ártatlanul" sújtották ügyfelét és a bíróság pont ezt a kárt akarta kompenzálni a pernyertes részére való költségtérítés megítélésével! Szerintem ez etikátlan ügyvédi magatartás.

Várom szíves véleményüket az ügyben.

Köszönettel

Kuhn Richard

(140 pont) által a(z) Ügyvédek kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A megbízási díjat a 2017. évi LXXVIII. törvény találja meg. Itt választ kaphat a kérdésére. Ügyvédi tv. szerint 30. § (1) A felek - az e §-ban foglalt eltérésekkel - a megbízási díjban szabadon állapodnak meg. A felek költségátalány alkalmazását is kiköthetik.

(2) A végrehajtható okiratban megállapított lejárt követelés kivételével ügyvédi munkadíj- és költségtérítés-követelés a kötelezett hozzájárulása nélkül nem ruházható át olyan személyre, aki az igényérvényesítéshez szükséges ügyvédi titok megismerésére nem jogosult.

(3) Bíróság előtt nem érvényesíthető az ügyvédi tevékenység eredményességéhez kötött ügyvédi munkadíj annyiban, amennyiben annak összege a teljes ügyvédi munkadíj kétharmadát meghaladja. E bekezdés alkalmazásában a teljes ügyvédi munkadíjba nem számít bele

a) a megbízó által az ügyvédi munkadíj részeként megfizetendő, az ügy ellátásával felmerülő költség, valamint

b) az ügyvédi megbízási díjnak az a része, amelyről az ügyvéd ellenérték nélkül lemondott.

31. § A megbízó javára átvett pénzből - a megbízó egyidejű írásbeli értesítése mellett - kielégíthető a megbízóval szemben fennálló és lejárt megbízási díj és költségtérítés címén fennálló követelés, kivéve, ha

a) a pénzt nem a megbízó részére kell kiadni,

b) a megbízási díjban a felek nem állapodtak meg,

c) más törvény a beszámítást tiltja.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...