• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés
Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy rendőr lehet-e polgárőr egyesület elnöke vagy alelnöke.

A HSZT annyiban tér ki erre, hogy a hivatásos állomány tagja nem csatlakozhat olyan szervezethez, amelynek tevékenysége a rendvédelmi szerv feladataival ellentétes.

Váaszukat előre is köszöönöm!

1 Answer

0 értékelés

Kedves Kérdező,

 

A rendőrségi törvény értelmében a rendőrök nem lehetnek politikai pártok tagjai, és politikai tevékenységet sem folytathatnak. Másrészt, a polgárőrségről szóló törvény kimondja, hogy a polgárőrség közfeladatot ellátó közérdekű önkéntes tevékenységként működik, és szoros együttműködésben áll a rendőrségi szervekkel a közbiztonsági feladatok ellátása során.

 Az érvényben lévő jogszabályok nem tartalmaznak egyértelmű és kifejezett rendelkezéseket a rendőri hivatást és a polgárőr egyesületek elnöki vagy alelnöki tisztségét illetően. Ennek eredményeként, noha nincs egyértelmű jogi tilalom, egy aktív rendőrnek a polgárőr egyesület elnöki vagy alelnöki pozíciójának betöltése potenciálisan összeférhetetlen lehet a rendőri hivatással. A rendőri szerep és a polgárőrség vezetői pozíciói közötti kettős szerepvállalás komplex kérdés lehet, amely politikai tevékenységnek minősülhet, és összemoshatja a hatásköröket a két szervezet között.

Ezen okokból kifolyólag, bár nincs egyértelmű jogszabályi tilalom, fontos megfontolni, hogy egy aktív rendőr  vállaljon elnöki vagy alelnöki pozíciót egy polgárőr egyesületben.

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

...