• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Prokator-net jogi csapat!

Nagypapám több 10 éve elhunyt.  Ezt követően nagymamám  új házasságot kötött így lett egy pót nagypapánk. Egy közös házban éltek fele-fele tulajdoni hányaddal. Pót nagypapám elvált előző feleségétől és abból a házasságából született 2 gyermeke akikkel rossz viszonyban voltak ( a gyerekei soha fel nem keresték, nem foglalkoztak vele) ezért írt egy vegrendeletet még 1986-ban hogy ő minden hagyatékát nagymamámra hagyja a gyermekekeit  kitagadja az örökségböl. Nagymamám és édesanyánk  is elhunyt pár év elteltével így a ház fele része nagymamánk  után testvéremmel  a miénk míg másik fele pót nagypapámé. Most sajnos pót nagypapa is elhunyt. A hagyatéki tárgyaláson a közjegyző közölte hogy a végrendelet nem ér semmit mivel igaz hogy kitagadta a nagypapa a gyermekeit az örökségből de a gyermekek gyermekei örökölhetnek így a ház felé testvéremmel  a miénk míg másik fele a nagypapa másik unokáié. Ez így lehetséges? Annak ellenére, hogy végrendelkezett, hogy nagymamámra  hagyja minden vagyonát? Vagy mivel már a nagymama nem él ezt így nem lehet érvényesíteni?

Előre is köszönöm a segítséget!
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az a baj, hogy a ptk 7:75. § szerint az örökösök kötelesrészre jogosultak. Az érdektelenséget a Ptk 7:6. § írja le ez egy taxatív felsorolás csak ebben az esetekben nem tarthat igényt az örökösök a kötelesrészre a magyar jog nem ismeri azt, hogy valamely örököst végintézkedéssel ki lehessen zárni csak ha érdemtelen vagy lemond az öröklésről.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...