• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Üdvözlöm

Szeretnék egy online áruházat beindítani, ahol saját szerzésű kottákat lehetne vásárolni, már létező, többnyire jogvédett populáris(tehát nem klasszikus zene) dalok dob részeiből.

Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire ütközne szerzői jogi problémákba? Ha netán a hozzáadott érték miatt mégis értékesíthető, szükséges-e valamelyik szervezetnek jogdíjat fizetni?

Válaszát előre is köszönöm

(140 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Amennyiben saját maga által írt dobkottákat szeretne értékesíteni, amelyek jogvédett dalokra épülnek, figyelembe kell vennie a szerzői jogokat. A szerzői műveket – így a zeneszámokat is – a szerző életében és halálát követően hetven évig védi a jog, ami után a mű közkinccsé válik, és engedély nélkül felhasználhatóvá válik . Amennyiben a dal, amelyre a kotta készült, még ezen időszak alá esik, a mű felhasználásához – tehát a kották értékesítéséhez – a szerző vagy jogutódjainak engedélyét kell kérni. Az engedély megszerzése általában szerződés formájában történik, ami meghatározhatja a felhasználás módját, időtartamát, területi hatályát, és a jogdíj mértékét is .

A szerzői jogi védelem alá esik továbbá más szerző művének átdolgozása is, amennyiben az átdolgozott mű is egyéni és eredeti jellegű. Az eredeti mű szerzőjének hozzájárulása szükséges az átdolgozás engedélyezéséhez, és ez vonatkozik a feldolgozásokra vagy fordításokra is, feltéve, hogy ezek új mű létrehozásával járnak

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,5e pont) által
...