• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Üdvözlöm,

Nagypapám testvére 2018 novemberében elhunyt. Nem volt egyenesági leszármazottja. Több felesége is volt, de tudomásom szerint elvált mindegyiktől. Nagypapámmal nem ápoltak túl jó viszonyt, ezáltal kevés információnk van a tényleges vagyonáról. Amiről tudunk, hogy a házát eladta és haláláig haszonélvezői joga volt. Tulajdonában volt egy személygépkocsi, amelynek papírjai a birtokunkban van. Emellett feltételezhető. hogy vásárolt egy új ingatlant, illetve van pénz lekötése a Postánál, de titkosítva van. A halála óta még nem volt hagyatéki tárgyalás, vagy nem tudunk róla. A helyzetet bonyolítja, hogy halotti bizonyítványon kívül semmilyen végrendeletet vagy egyéb hivatalos papírt nem találtunk a házában, ahol élt.

1.Milyen módon tudom elindítani az ügyet?

2.Kihez forduljak segítségért?

3.Ha volt már hagyatéki tárgyalás és esetleg kizártak minket, akkor azt megtudhatjuk valamilyen módon?

4.Én, mint közeli családtag a földhivatalnál megtudhatjuk, hogy volt-e a nevén másik ingatlan?

5.Honnan vagy kitől tudhatom meg, hogy az ügy esetleg már elindult?

6.Papírok nélkül a közjegyző végez nyomozást a örökség feltérképezésében?

Tisztelettel:

Kiss Norbert

(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

1 A hagyatéki eljárás akkor indul, amikor a jegyző a halottvizsgálati bizonyítvány alapján, ennek hiányában a holtnak nyilvánító vagy a halál tényét megállapító végzés alapján, vagy olyan személynek a bejelentése alapján, akinek a hagyatéki eljárás megindításához jogi érdeke fűződik,

2 A közjegyző tud segíteni ebben az esetben. Az eljárás lefolytatására az a közjegyző illetékes, akinek a székhelyén az örökhagyó utolsó belföldi lakóhelye vagy utolsó belföldi tartózkodási helye volt; ezek hiányában, akinek a székhelyén az örökhagyó belföldi elhalálozásának helye található, ezek hiányában a hagyatéki vagyon fekvésének helye szerinti, vagy bármelyik hiánya esetén a Magyar Országos Közjegyzői Kamara – az öröklésben érdekelt hozzá benyújtott kérelme alapján történő – kijelölése szerinti közjegyző az illetékes. A felsoroltak egymást követő és kizáró sorrendben állnak fenn.

3 Meg kell tudni melyik közjegyző volt illetékes.

4 Kedves kérdező igen, viszont, ha van hagyatéki tárgyalás ott is meg lehet tudni.

5 Meg kell keresni ki az illetékes jegyző, de mivel közeli családtagok kétlem, hogy elindult volna mert (53. § (1) *  A közjegyző a hagyatéki tárgyalásra az örökhagyó végintézkedésének hiányában megidézi

a) a törvényes örökösöket,

b) a hagyatéki hitelezőt,

c) a hagyatéki eljárásban fellépett igénylőt és

d) azt, aki, mint az örökhagyó hagyatékához tartozó dolog birtokosa, vagy az örökhagyó hagyatékához tartozó, és a halállal az örökösre (hagyományosra) átszálló jog vagy követelés kötelezettje az idézést kérte.

(2) *  Ha az örökhagyó végintézkedést tett, a közjegyző a hagyatéki tárgyalásra a végintézkedés lényeges tartalmának közlésével megidézi:

a) a végintézkedésben megjelölt, örökösként érdekeltet,

b) a kötelesrészre jogosult törvényes örököst,

c) a végrendeleti végrehajtót,

d) a hagyatéki hitelezőt,

e) a hagyatéki eljárásban fellépett igénylőt, valamint

f) azt, aki mint az örökhagyó hagyatékához tartozó dolog birtokosa, vagy az örökhagyó hagyatékához tartozó, és a halállal az örökösre (hagyományosra) átszálló jog vagy követelés kötelezettje az idézést kérte,

g) tulajdonostársak közös öröklési szerződése esetén az örökhagyót túlélő tulajdonostársat.) meg kellet volna idéznie Önöket.

Az információim a 2010. évi XXXVIII. törvény

a hagyatéki eljárásról és a Mokk oldaláról származnak.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...