• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Szociális helyzet felméréséhez kell igazolást benyújtanom , viszont az önfenntartó fogalom nem egyértelmű számomra.  A kitöltési segédletben rögzítve van, hogy az számít önfenntartónak, aki rendszeres jövedelemben részesül. Ebben az évben papíron az összes jövedelmem kb. 45000 forint volt, jelenleg bejelentetlen munkanélküli vagyok hivatalosan, viszont az elmúlt években rendelkeztem ennél nagyobb összegű jövedelemmel. 

(140 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező

Az önfenntartás fogalmának értelmezése a szociális helyzet felméréséhez kapcsolódik, amely fontos tényező lehet különböző szociális ellátások és kedvezmények igénylésénél Magyarországon. Az önfenntartó személyek meghatározása azonban változhat attól függően, hogy melyik ellátást vagy kedvezményt szeretné igénybe venni.

A "szociális vetítési alap" egy új fogalom, amelyet a szociális ellátások és kedvezmények megállapításánál használnak, és az összegét a Központi Költségvetésben határozzák meg. Ebben az évben ez az összeg 28.500 forint, ami a nyugdíjminimum összegével egyezik meg. Ez az összeg többek között az aktív korúak ellátását, a normatív alapú közgyógyellátást, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot, szociális intézményi térítési díjakat, egyes méltányossági kérelmeket (ahol a jövedelmi, vagyoni helyzet is szempont), a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, ingyenes tankönyvellátást, gyermekétkeztetésre való jogosultságot és a GYES havi összegét érinti​​.

A szociális helyzetfelmérés jelenti az alapját az egyetem által részben vagy egészében szociális alapon nyújtható juttatásoknak. Ez magában foglalja a rendszeres szociális ösztöndíjat, alaptámogatást, a kollégiumi felvételihez szükséges szociális helyzetfelmérést, lakhatási célú szociális ösztöndíjat, az önköltségi díj szociális alapon történő mérséklését és egyes alapítványi ösztöndíjakat​.

A szociális védelem a legtágabb fogalom, amely minden szociális támogatási formát magában foglal, beleértve a biztosításon alapuló ellátásokat, az univerzális ellátásokat és a segélyezést is. Ez azt jelenti, hogy a szociális védelem kiterjedhet betegség és anyaság, rokkantság és fogyatékosság, munkanélküliség esetén járó ellátásokra, öregségi nyugdíjra és egyéb támogatásokra​.

Önfenntartó státuszának meghatározása tehát szorosan kapcsolódik az Ön jövedelmi helyzetéhez és ahhoz, hogy milyen szociális ellátásokra vagy támogatásokra szeretne jogosultságot szerezni.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...