• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Apám halála után testvéremmel megörököltük az apai részt 1/4-1/4 részben. Édesanyámé a fele tulajdon és a haszonélvezeti jog. Édesanyámnak már túl nagy a ház,nem tudja fenntartani. Szeretnénk eladni,de a testvérem erről hallani sem akar. Az a kérdésem,hogy feltétlen kell-e az ő beleegyezése is,ha mi ketten édesanyámmal többségi tulajdonban vagyunk az értékesítés melletti szavazattal?
(160 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

 

Az ingatlan eladása esetén, ha közös tulajdonban áll, először fel kell kínálni a többi tulajdonostársnak a tulajdoni hányad megvételére, elővásárlási jog alapján, amint azt a Ptk. 5:81. § (1) is előírja. Amennyiben a többi tulajdonostárs nem kívánja megvásárolni a részt, vagy nem tudnak megegyezni, úgy a Ptk. 5:83. § (1) alapján bármelyik tulajdonostárs kezdeményezheti a közös tulajdon megszüntetését a bíróságon, például eladás vagy osztatlan közös tulajdon felosztása révén. Ebben az esetben a közös tulajdon megszüntetése iránti igényt bírósági úton is érvényesítheti.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...