• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdv!

Munkáltatóm kéri tőlem a kötelező  kéthetes szabadság ütemezését.

Kérdésem, hogy ha nyilatkozom, hogy nem igénylem egyben a kéthetes szabadságot, sőt tanulmányok, családi okok ( van munkáltatóval kötött tan.szerződés is) miatt kifejezetten hátrányosan érintene, akkor ennek ellenére kötelezhet-e a 14 napos szabadságra?
(Tudom, hogy a szabadságnak csak töredékével rendelkezik a munkavállaló saját hatáskörben, de ezzel nem szoktak élni)

Előre is köszönöm a segítséget

AB
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A hatályos Munka Törvénykönyve szerint a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.

A szabály nem azt jelenti, hogy a munkáltató köteles az adott évi szabadságból 14 napot egybefüggően kiadni.

A 14 napba ugyanis nem csak a szabadság, hanem a heti pihenőnap, a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő beosztás szerinti szabadnap is beleszámít. 10 nap szabadság kiadásával tehát már összefüggő 14 napos időszakot lehet kiadni.

Sok esetben előfordul, hogy a munkavállaló sem igényli a hosszabb szabadságot, hanem több alkalommal venne ki rövidebb idejű szabadságot. Erre van lehetőség, a 14 napos szabálytól a felek ugyanis megállapodásukkal eltérhetnek. Célszerű ezt a megállapodást írásba foglalni. Írásba foglalt megállapodás hiányában elegendő lehet, ha a szabadság kiadása a hatályos szabályoktól eltérően bizonyíthatóan a munkavállaló kérésére történt.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...