• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Cím!

A történetem a következő...

2018.07.28-óta dolgozom egy magán benzinkúton kútkezelő, pénztáros pozicióban. Ez év februárjában elvégeztettek velem egy úgynevezett Tűzvédelmi kotatást, mely árát levonták a fizetésemből.

A fizetésemet terheli 50%-os levonás, (nav tartozás és követelés kezelő) a cég a levonásokon felül még pluszban levonta a fizetésemből az oktatás árát. A nettó fizetésem 140.000 Ft-lett volna ebben a hónapban, a levonások után kellett volna kapnom 70.000. Ft-ot, Én viszont csak 44.200Ft-ot kaptam kézhez.

Én úgy gondolom, hogy ez így nem volt szabályos. Megerősítést szeretnék kérni. Azt gondolom, hogy eleve a tűzvédelmi, munkavédelmi oktatásokat a cégnek kell elvégezni saját költségre, illetve úgy tudom, hogy a fizetésem 50%-án túl nem vonhatnak a fizetésemből.

A választ előre is köszönöm.

Tisztelettel: József.
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A munkáltató tehát csak a törvényben meghatározott esetekben intézkedhet a munkabérből történő levonás iránt. Egyébként, a jogszabályi feltételek teljesülése hiányában, levonást nem érvényesíthet abban az esetben sem, ha a munkavállalóval szemben jogos követelése

A munkatörvénykönyve szabályozza (Mt) Mt. 161 (3) Tilos az olyan bérlevonás, amely a munkáltató, annak képviselője vagy közvetítő személy javára szolgál annak ellenértékeként, hogy a munkavállaló munkaviszonyt létesítsen, vagy azt megtartsa. Szóval az kötelező oktatás, ami azt szolgálná, hogy ne feszítse el a munkahelyét nem lehet levonni az oktatás költségét.

(50,9e pont) által
...