• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Hölgyem/Uram,

Az alábbi problémámmal szeretnék Önhöz fordulni:

2012.12.03-tól 2014.08.30ig  a Hunyadi János Evangélikus Iskola teljes munkaidős határozott időre kinevezett munkavállalója voltam.Az első gyermekem 2014.06.01-én született, ettől a naptól 2014.08.31-ig terhességi- gyermekágyi segélyt kaptam, majd 2014.09.01-től 2014.11.15-ig passzív terhességi-gyermekgondozási díjban részesültem, ezt követően pedig 2014.11.16-tól 2016.06.01-ig passzív gyermekgondozási díjban részesültem. 2016.06.20-án megszületett második gyermekem, vagyis nem tudtam munkaviszonyt létesíteni ez idő alatt.Olyan kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni,hogy milyen juttatásokat tudok igénybe venni? Van-e folytonossága a biztosítási jogviszonyomnak?  Jár-e a CSED és a GYED?

Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm,tisztelettel

Miszti Andrea
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező,

 

Az Ön helyzetében a következő juttatások igénybevétele lehetséges:

 

CSED (Csecsemőgondozási Díj): Jogosult lehet, ha a gyermek születése előtti két évben 365 nap biztosítási ideje van. A CSED a gyermek születésétől számított legfeljebb 168 napig jár​​. 

GYED (Gyermekgondozási Díj): A GYED a CSED lejártát követően igényelhető, egészen a gyermek 2. életévének betöltéséig (ikergyermekek esetén 3. év betöltéséig). Szintén szükséges hozzá a gyermek születése előtti két éves időszakban megszerzett legalább 365 napos biztosítási idő​​.

GYES (Gyermekgondozást Segítő Ellátás): A GYED lejártát követően, a gyermek 3. életévének betöltéséig igényelhető, ikergyermekek esetén a tankötelezettség évének végéig​​.

A biztosítási jogviszony folytonossága: A biztosítási jogviszony megszakadhat, ha nem áll fenn munkaviszony vagy egyéb biztosítási jogviszony (pl. vállalkozói). Azonban a GYED és a GYES igényléséhez szükséges előzetes biztosítási idő megléte a gyermek születése előtti időszakban jelentheti a jogosultság fennállását.

CSED és GYED igénylés: A CSED-re és a GYED-re való jogosultság fennállhat az Ön esetében, amennyiben teljesítette a gyermek születése előtti biztosítási időre vonatkozó követelményeket. 

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...