• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Jogi segítőm!

Röviden a történetem,Vidéken van saját tulajdonú családi házam,Az apukám lakik benne.Az ő joga tulajdon lap szerint holtig tartó lakáshasználó.Sajnos mindig lakik nálla valaki ,hiába én nem engedem.Álltalában az én tudtom és beleegyezésem nélkül költöznek oda emberek ,akivel éppen jóban van.Lassan 90éves nem igazán tudja mindig,hogy mit cselekszik.A kérdésem az volna,hogy van-e valami jogi akadálya annak,hogy a saját házamból a tudtom és beleegyezésem nélkül beköltözött embereket ki rakjam.? várom válaszát köszönettel  kerényi károly
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az Ön helyzetében fontos megérteni a haszonélvezeti jog keretét és annak korlátozásait. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 5:147. § (1) bekezdése értelmében a haszonélvező (az Ön esetében az édesapja a más személy tulajdonában álló dolgot (az ingatlant) birtokolhatja, használhatja, hasznosíthatja, és annak hasznait szedheti. Ez a jog jelentős mértékben korlátozhatja a tulajdonos (Ön) jogait, különösen a birtoklás, használat és hasznok szedésének jogát illetően, amelyeket csak akkor gyakorolhat, ha a haszonélvező ezekkel a jogokkal nem él​​.

Az Ön által felvetett probléma kapcsán, ha az édesapja mentális állapota miatt nem tudja megfelelően gyakorolni a haszonélvezeti jogból fakadó jogait vagy kötelezettségeit, lehetőség van gondnokság alá helyezés eljárás kezdeményezésére.

A gondnokság alá helyezés kezdeményezése a Ptk. 2:28. § alapján történhet, amely szerint a gondnokság alá helyezést a bíróságtól kérheti a nagykorú együtt élő házastársa, élettársa, egyenesági rokona, testvére, a kiskorú törvényes képviselője, a gyámhatóság, és az ügyész. Ha a gondnokság alá helyezés szükségességéről a gyámhatóság tudomást szerez, a gondnokság alá helyezési eljárást meg kell indítania, ha ezt az említett személyek a gyámhatóságnak a keresetindítás szükségességéről való tájékoztatását követő hatvan napon belül nem teszik meg​​.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...