• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni gyermektartás megszüntetéséhez. Vázolom a helyzetet. A fiam idén december 19-én tölti a 18. évét. Az általános iskolát elvégezte azonban 3 középiskolából is eltanácsolták mert nem volt hajlandó bejárni és ha véletlenül bent volt nagyon sok magatartási probléma volt vele. Iskolába a mai napig nem jár, dolgozni nem hajlandó. Többször volt rendőrségi ügye is. Folyamatosan megkárosítja a családot anyagilag. Én úgy vélem, hogy a tartásdíjra érdemtelenné vált. A tartásdíjat bíróság által vonják a fizetésemből. Kérem segítsenek, hogy ilyen esetben mit tudok tenni.

Köszönöm előre is.
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Kérdező!

A kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát vélelmezni kell. Ez a vélelem a gyermek nagykorúságának betöltése után is - legfeljebb a huszadik életévének betöltéséig - érvényesül, ha a gyermek középfokú iskolai tanulmányokat folytat.

Érdemtelen a tartásra az a nagykorú, aki a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít vagy olyan életvitelt folytat, amely miatt tartása a kötelezettől - figyelemmel a jogosult és a kötelezett kapcsolatának jellegére és a kötelezett magatartására is - nem várható el.

Ezek értelmében , amíg gyermeke be nem tölti a 18. életévét, addig köteles tartásáról gondoskodni, utána viszont már nem kötelezhető, mivel a gyermek nem folytatja iskolai tanulmányait, illetve a leírtak alapján súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít Önökkel szemben.

Amennyiben a gyerektartás összegéről a bíróság döntött korábban, úgy külön keresettel kell kérni a bíróságtól, hogy szüntesse meg a gyermektartásdíj fizetési kötelezettséget. (gyermektartás megszüntetése iránti kereset)

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.
(51,0e pont) által
...