• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Hölgyem/ Uram    

Mi 6-an vagyunk testvérek.  Édesapám elajándékozta nekem az ő fél házrészét.  Szeretném tudni  hogy el tudják-e venni tőlem akármilyen úton-módon.  A tényvázlatban ez áll:  Ajándékozó kijelenti: hogy egészhez viszonyítottan 1/2-ed tulajdoni részem széljegy és tehermentes, melyet Megajándékozott részére odaajándékozni kívánok.       Örökre és visszavonhatatlanul Megajándékozott részére odaajándékozom jelen okirat1./ pontjában részletesen körülírt ingatlanomat mely per, teher és igénymentes.                                 Válaszát köszönöm!  Üdv.:  Attila
(140 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Attila!

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V törvény az ajándék visszaköveteléséről a 6:237. §-ban a következőképpen rendelkezik:

„(1) A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.

(2) Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.”

A Polgári Törvénykönyv alapján leginkább csak arra van lehetőség, hogy az ajándékozó követelje vissza az ajándékot, más ezt nem teheti meg. 

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...