• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Jogi Fórum!

Az lenne a kérdésem, hogy az apa 7.000.000,- Ft összegű ingatlanban lévő tulajdonrészét, az anya egyrészt készpénzzel szeretné megváltani, valamint a gyermektartásdíjról bizonyos ideig történő lemondással. A bíróság engedélyezheti ezt? Ugyanakkor, ha az anya körülményeiben változás következik be, és nem tudja biztosítani a gyermek eltartását, kötelezhetik az apát gyermektartásdíj fizetésére abban az időszakban, amikor az anya lemondott a gyermektartásdíjról? Válaszukat előre is köszönöm.
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Kérdező!

A 2013. évi V. törvény 4:217. §-a alapján:  [A szülők megegyezése a gyermektartásról]

(1) A gyermektartásdíj mértéke és megfizetésének módja tekintetében elsősorban a szülők megállapodása irányadó.

(2) A szülők megállapodhatnak abban is, hogy a gyermekétől különélő szülő a tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával tesz eleget. A megállapodás akkor érvényes, ha abban meghatározzák azt az időszakot, amelynek tartamára a juttatás a tartást fedezi, és azt a gyámhatóság vagy perbeli egyezség esetén a bíróság jóváhagyja.

(3) A (2) bekezdés szerinti megállapodás ellenére a bíróság akkor ítélhet meg tartásdíjat, ha az a körülmények előre nem látható, lényeges változása miatt a gyermek érdekében vagy valamelyik fél súlyos érdeksérelmének elhárítása miatt indokolt.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.
(50,9e pont) által
...