• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Kedves Hölgyem/ Uram!

13  éve élünk együtt a párommal és a fiammal, hivatalosan 2009-ben lettünk hivatalosan élettársak!

A társasházi lakás amiben élünk az én tulajdonom az édesanyám fedezte a részbeni felújítást 400.000.-ft értékben! Egy éve lett ablakcsere amit ő fizetett illetve most vettünk egy villanytűzhelyet a külső burkolás miatt!Gyermekem kb 4-éve csinált egy nagy hibát pénzt tulajdonított el tőlünk számomra elég nagy összeget! Ha a kapcsolatot teljesen meg szeretném szakítani vele akkor követelheti-e tőlem ezeket az összegeket?

Előre is köszönöm válaszát

Üdvözlettel
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Kérdező!

Az élettársi kapcsolat megszűnése esetén a kapcsolat alatt szerzett közös vagyon megosztásának szabályai eltérnek attól függően, hogy az élettársi kapcsolat bejegyzett élettársi kapcsolat volt, avagy bejegyzés nélküli. Előbbi esetben ugyanis a közös vagyonra a családjogi szabályokat kell alkamazni, miszerint "a házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit. Közös vagyon továbbá a feltalálót, újítót, a szerzőt és más szellemi alkotást létrehozó személyt a házassági életközösség fennállása alatt megillető esedékes díj". Ilyen esetben a közjegyző akkor szüntetheti meg az élettársi kapcsolatot, ha az élettársak az őket egymással szemben terhelő, jogszabályon alapuló tartás, a közös lakás használata, valamint - az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése kivételével - az élettársi közös vagyon megosztása kérdésében közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglaltan megegyeztek. Amennyiben nem bejegyzett élettársi kapcsolatról van szó, úgy az élettársak egymás közötti viszonyaira - amennyiben a közös életvitel és a gazdasági közösség megvalósul - a Polgári Törvénykönyv polgári jogi társaságra vonatkozó szabályai alkalmazandóak. Eszerint az élettársi viszony fennállása alatt szerzett vagyontárgyak közös tulajdonba kerülnek. Ez esetben az élettársi kapcsolat megszűnésekor bíróságtól kell kérni a közös tulajdon megszüntetését, ahol az egyes feleknek bizonyítania kell az élettársi viszony alatti vagyoni hozzájárulásuk arányait, ennek tükrében osztja meg a bíróság a közös vagyont a felek között.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.
(50,9e pont) által
...