• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Ügyvéd Úr/ Ügyvéd Asszony!

 

A gyáli piaccal szemben van egy bútorkészítő. December elején rendeltünk egy kanapét, 70 e ft előleget kifizettünk, számlát is kaptunk róla, december 23-ra beszéltük meg a szállítást.  Most február van és a kanapé nem készült el. Többször hívtam telefonon,  de mindig csak én  kerestem, ő egyáltalán nem jelentkezett. Ha felvette (mert gyakran nem), mindíg hivatkozott valami kifogásra, először, hogy egy gép nem működött, aztán, hogy nem rendeltek elég anyagot a kárpitozáshoz.

Kérdésem, hogy meddig érvényes a számla, amit adott, meddig kell várnom és ha hónapokkal később teljesít a megbeszélthez képest, akkor is köteles vagyok -e a teljes vételárat kifizetni? Visszakérhetem -e az előleget, és mit tehet a rendőrség, ha fejelentem? Egyáltalán mit tudok tenni?

Köszönettel: Szabadi G.
(120 pont) által a(z) Szerződések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által leírtak alapján egy szóban megkötött vállalkozási szerződésről van szó, ahol a vállalkozó késedelembe esett így megszegte a szerződést. 

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: a Ptk.) 6:239 § (1) bekezdése kimondja, hogy "A tevékenység végzésének feltételeit a vállalkozó úgy köteles megszervezni, hogy biztosítsa a tevékenység biztonságos, szakszerű, gazdaságos és határidőre történő befejezését."

A Ptk. 6:153 § szerint "A kötelezett késedelembe esik, ha a szolgáltatást annak esedékességekor nem teljesíti." Ugyanitt a következő szakaszban a törvény szerint "Ha a kötelezett késedelembe esik, a jogosult követelheti a teljesítést, vagy ha a késedelem következtében a szerződés teljesítéséhez fűződő érdeke megszűnt, elállhat a szerződéstől."

Amennyiben igényt tart még az említett bútorra, érdemes ismét felvenni a kapcsolatot a vállalkozóval és új határidőt szabni neki a teljesítésre, ismételt késedelem esetén azonban Ön jogosult a szerződéstől elállni és a már megfizetett ellenszolgáltatást visszakövetelni. Javasoljuk a számlát őrizze meg, ami tanúsítja a megtörtént fizetést.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem
jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való
felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért
felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.
(50,5e pont) által
...