• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
A férjemnek előző házasságából van egy 21 éves fia, aki 4 éves volt amikor elváltak. Az apa ellen nevelték, a kapcsolattartás nem valósulhatott meg soha. 18 évesen az apa családnevét is lecserélte. Fizetős egyetemre jár, albérletben lakik, az anyai nagymama finanszírozza. 38000ft tartásdíjat fizetünk. A kérdésem, hogy nem vált-e a fiú érdemtelenné a tartásdíjra, hiszen olcsóbban is lehetne egyetemre járni, és minden ok nélkül cserélt nevet. Többszöri kérésre sem hajlandó igazolást küldeni a beiratkozásról.                                                      

 Lehet-e kérni a tartásdíj megszüntetését, esetleg a mérséklését ?

Köszönöm a válaszukat !
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

a) a gyermek a tartásra érdemtelen;

b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy

c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

A 2013. évi V. törvény alapján tehát abban az esetben, hogyha a gyermek a tartásra kötelezettel, tehát az apával kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot, a nagykorú gyermek érdemtelenné válik a tartásra.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,5e pont) által
...