• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés

Tanácsot szeretnék Öntől kérni egy folyamatban lévő lakásvásárlással kapcsolatban. 2015 márciusában előszerződtünk egy céggel egy társasházi lakás megvásárlására.

Az épület munkálatai 2015 decemberében kezdődtek el, eddig csak a leendő lakást foglalóztuk le (1 millió forint). A megállapodásunk úgy szólt, hogy az ingatlan bruttó vételára 27.500.000 Ft.

Ekkor az Áfa még 27% volt, viszont az ÁFA 5%-ra csökkent 2016. január 1-től.

Én úgy gondolom, hogy az egy millió forintra a 27 %-os áfa, míg a fennmaradó részre (26.500.000 Ft-ra pedig 5 %-os áfa vonatkozik.)

A szerződő fél hatályon kívül szeretné helyezni az előszerződésünket és egy új előszerződést akar aláíratni, amiben az áll, hogy az áfaváltozás nem eredményezi a bruttó vételár módosulását. Természetesen ezt nem áll szándékomban aláírni.

Milyen megoldást javasolna? Válaszát előre is köszönöm!

1 Answer

0 értékelés

Tisztelt Kérdező!

Előszerződés esetében: 

 A szerződés megkötését bármelyik fél megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy

a) az előszerződés megkötését követően előállott körülmény következtében az előszerződés változatlan feltételek melletti teljesítése lényeges jogi érdekét sértené;

b) a körülmények megváltozásának lehetősége az előszerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható;

c) a körülmények megváltozását nem ő idézte elő; és

d) a körülmények változása nem tartozik rendes üzleti kockázata körébe.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

...