• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
–1 értékelés

Tanácsot szeretnék Öntől kérni egy folyamatban lévő lakásvásárlással kapcsolatban. 2015 márciusában előszerződtünk egy céggel egy társasházi lakás megvásárlására.

Az épület munkálatai 2015 decemberében kezdődtek el, eddig csak a leendő lakást foglalóztuk le (1 millió forint). A megállapodásunk úgy szólt, hogy az ingatlan bruttó vételára 27.500.000 Ft.

Ekkor az Áfa még 27% volt, viszont az ÁFA 5%-ra csökkent 2016. január 1-től.

Én úgy gondolom, hogy az egy millió forintra a 27 %-os áfa, míg a fennmaradó részre (26.500.000 Ft-ra pedig 5 %-os áfa vonatkozik.)

A szerződő fél hatályon kívül szeretné helyezni az előszerződésünket és egy új előszerződést akar aláíratni, amiben az áll, hogy az áfaváltozás nem eredményezi a bruttó vételár módosulását. Természetesen ezt nem áll szándékomban aláírni.

Milyen megoldást javasolna? Válaszát előre is köszönöm!

1 Answer

0 értékelés

Tisztelt Kérdező!

Előszerződés esetében: 

 A szerződés megkötését bármelyik fél megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy

a) az előszerződés megkötését követően előállott körülmény következtében az előszerződés változatlan feltételek melletti teljesítése lényeges jogi érdekét sértené;

b) a körülmények megváltozásának lehetősége az előszerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható;

c) a körülmények megváltozását nem ő idézte elő; és

d) a körülmények változása nem tartozik rendes üzleti kockázata körébe.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

...