• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm!

Az egész probléma azzal kezdődött, hogy eladtam egy apróhirdetéses oldalon egy 90.000 forint értékű notebook-ot. Az adás-vétel személyesen zajlott. Tudomásom szerint egy eredeti Microsoft Windows 8.1 operációs rendszerrel rendelkező terméket adtam el, de hologramos matrica nem volt a terméken. A vevőt ezt nem is zavarta az adás-vétel során. Adás-vételi szerződést nem kötöttünk. Amint hazaért hívott ebben az ügyben, hogy nincs rajta, kerítsem elő, mert ha nem, akkor feljelent csalás vádjával. Mondtam neki, hogy a matrica nincs az én tulajdonomban, nem tudok sajnos mit tenni. Később elkezdett fenyegetni, hogy a hangomat rögzítette, amibe én nem egyeztem bele, és a rendőrséghez fordul, ha nem utalok a bankszámlájára 10.000 forint összeget, egy új rendszerre. Az utalástól elálltam, felajánlottam neki, hogy visszavásárolom a terméket, de nem egyezett bele. Ismét megkért rá, hogy utaljak neki, mert a rendőrséghez fordul. Említette azt is, hogy a felesége ügyvéd, és kitértek a jogaikra. Egy kicsit utánanéztem az interneten a vevő feleségének név szerint, de nem találtam róla olyat, hogy ő ügyvéd lenne, egy közösségi oldalon bukkantam csak rá a hölgyre. Ott az áll, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskolára járt, valamint, hogy nem rég született egy gyermeke. Ez azért gond, mert azt állította, hogy az irodába lesz neki dolgozni a termék. De 2 héttel szülés után nem lehet dolgozni még. Valamint, ha a Gazdasági Főiskolára járt, nem lehet belőle ügyvéd, azaz ez bűncselekménynek számít, hogy annak adta ki magát. Amikor a dolgokkal kapcsolatban felvilágosítottam, azóta nem jelentkezik. Mit tehetek ebben az ügyben? Fel kell jelentenem, hogy ügyvédnek adta ki magát, ezáltal csalást követett el?

Köszönöm előre is a válaszát!
(120 pont) által a(z) Büntetőjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

A csalás büntetőjogi tényállása a következő:

"373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el."

Minek után Ön nem fizetett, ezáltal jogtalan haszonszerzésről nem beszélhetünk és így kárt sem okozott Önnek, így a feljelentésnek nem lenne jogalapja.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,5e pont) által
...