• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Tanacsado!

1998-ban 2 nagykoru gyermekem tulajdonjogot szerzett, a helyi Önkormanyzattol egy regi Pekseget vettünk meg melynek arat 3/4 reszben ex-ferjem 1/4 reszet en fizettem ( papir nelkül adtam ra a penzt a gyerekek javara ).Ex-ferjem a haszonelvezö. A viszony nagyon megromlott egyik gyermekem es apja között ( többszöri feljelentes, ragalmazas törtent a gyerek reszeröl ), az apa ki akarja zarni az öröksegböl. Az apa tulajdona szinten ebben a tarsashazban van, 2. felesegevel el benne, a tetöter beepiteset engedelyezte a "jobb" gyereknek ehhez most ajandekozasi nyilatkozatot akarnak tenni. Kerdesem: ki lesz az örökös, kizarhato e a " rossz"gyerek a tulajdonabol?

Köszönettel varom valaszat!
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

VÁLASZ:

Kiesik az öröklésből - egyéb esetek között - az is, aki az öröklésre érdemtelen vagy akit az örökhagyó az öröklésből kizárt vagy kitagadott. Érdemtelen többek között az öröklésre, aki az örökhagyó életére tört. Az érdemtelenségre az hivatkozhat, aki az érdemtelen személy kiesése folytán maga örökölne vagy végintézkedéssel rá rótt köztelezettségtől, tehertől mentesülne. Az érdemtelenség esetkörei tehát csak igen súlyos jogsértések lehetnek, nem egyszerűen erkölcsi szabályokba ütköző magatartások, továbbá ,mindez hivatalból nem vehető figyelembe, csak ha az arra jogosult hivatkozik rá. 

Kizárást csak végrendeletben kifejezett nyilatkozattal vagy más személy örökössé nevezésével lehet érvényesen tenni, a kizárást nem kell indokolni. A kötelesrészt meghaladó törvényes örökrészből a kötelesrészre jogosult (tves örökös, jelen esetben a leszármazó) is kizárható.

 

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.

 

(50,9e pont) által
...