• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Osztatlan közös tulajdonban lévő nyaraló mely 50%-ban az enyém 50%-ban édesanyámé. Én szeretném magánszállásként üzemeltetni havi váltással.(Az egyik hónapban én, a másik hónapban ő használná.) Ez volt az én javaslatom.

Ezt ő elutasítja csak szintenkénti(két szintes nyaraló) elosztásba menne bele ami számunkra nem felel meg.

Ő többször kiadta illegálisan a mi beleegyezésünk nélkül albérletbe. Adót nem fizetett utána.

Mit lehet ilyenkor tenni?

 

(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

VÁLSZ:

Az Ön által említett ingatlanon közös tulajdon áll fenn, az ingatlan birtoklásáról, használatról, hasznainak szedéséről a tulajdonostársak egymással rendezési szerződésben állapodhatnak meg. Ha az ingatlant a tulajdonostársak egyike a tulajdoni arányt meghaladó mértékben használja - , a tulajdoni arányt meghaladó használatért a túlhasználótól  a másik tulajdonostárs többlethasználati díjat kérhet.

Ha erre a gyakorlatban nincs lehetőség, mert a tulajdonostársak nem tudnak megegyezni, a közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól. A bíróság a megszüntetésre irányuló perben a közös tulajdon tárgyának egy részét – ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt – megfelelő ellenérték fejében egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adja, ehhez a megszerző beleegyezése szükséges, kivéve, ha az ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a benne lakó méltányos érdekeit. A bíróság viszont nem rendelheti el a közös tulajdon megszüntetését, az az alkalmatlan időre esik, vagy ha a jognak a többi tulajdonostárs méltányos érdekeit súlyosan sértő gyakorlása állapítható meg, ez a jog tehát nem gyakorolható visszaélésszerűen.

 

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.

 

(50,9e pont) által
...