• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz.hogy a megörökölt családi házra négyen vagyunk testvérek,és a nagyobbik nővérem az apai résszel rendelkezik,mivel ő volt az apánk gondozója,és apu még éltben neki ajándékozta az ő tulajdon részét. igy maradt nekünk az anyai rész,amiből örökölhetünk.Én a legkissebb gyereke vagyok a szüleimnek,és én 2010-től válásom után ujra a szüleimmel laktam,és ott van az állandó lakcimem is.Most az a kérdésem,hogy kitagadhatnak-e a testvérek,és kijelenthetnek-e tudtom,és beleegyezésem nélkül.Igaz nem lakom otthon,mert időközben ujházasságot kötöttem,és a nővérem aki a nagyobb résszel rendelkezik nem ad lakás kulcsot egyikünknek sem.Igy én nyolc éve nem jutok be a házba,pedig minden butorom ingatlan vagyonom otthon van.A szüleink után örökölt ingóságot sem hajlandó megosztani velünk.Kérem,hogy válaszolni sziveskedjen,hogy mihez van bejelentett lakcimmel jogom,ésmi a teendőm.
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben Édesanyjának nem volt végrendelet, úgy Önökre a Ptk. törvényes öröklésre vonatkozó szabályai alkalmazandók, melynek értelmében több gyermek fejenként egyenlő arányban örököl. 

A testvére köteles önnek kiadni a kötelesrészét az örökségből. A testvérei nem tagadhatják ki a örökségéből, azt csak az elhuny szülője tehette volna meg a végintézkedésében. Ügyeljen arra, hogy a köteles rész iránti igényét 5 éven belül tudja érvényesíteni. 

Amennyiben Édesanyjának volt tulajdoni hányada a családi házban így az négyük között oszlik el. A testvére nem zárhatja ki Önöket a házból a nagyon tulajdoni hányadra hivatkozva és nem akadályozhatja meg, hogy az ingóságaikat elvigyék az ingatlanból. A tulajdoni hányada feljogosítja arra, hogy továbbra is bejelentve maradjon a családi házba, és a testvérei a beleegyezése nélkül nem jelenthetik ki.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

 

(50,9e pont) által
...