• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Egy alapítványban vagyok kuratóriumi tag, a kuratórium 5 főből áll, beleszámítva az elnököt is. Ketten szeretnénk lemondani, lemondó nyilatkozatunkat úgy írtuk meg, hogy a kézhezvételtől számított 30 nap elteltével mentesülünk a kötelezettségeink alól. Szeretném megkérdezni, hogy tényleg mentesülünk a felelősség és kötelezettség alól (tekintettel arra, hogy 3 fővel is működhet a kuratórium), illetve kell-e az alapító belegyezése a lemondásunkhoz, új tagokat kell-e jelölni helyettünk? A bírósági átvezetést a 30 nap elteltével fogjuk megindítani.
(120 pont) által a(z) Cégjog, társasági jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Kuratóriumi tag csak az alapító(k) beleegyezésével tud írásban lemondani. Amíg a bíróság nem jegyzi át a változást, addig a régi tag marad a tisztségviselő. Ennek értelmében, ha a 30 nap letelte után indítják el a bírósági átvezetést, akkor egészen addig amíg az átjegyzés nem történik meg Önök maradnak az alapítvány tisztségviselői.

Az alapító(k) nem köteles(ek) Önök helyett új tagot jelölni, mert a Ptk. 3:397. § (2) bekezdése előírja, hogy a kuratóriumnak három természetes személyből kell állnia.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...