• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm!
Édesapám és az élettársa 13 évvel ezelőtt vásároltak egy lakást, aminek értéke 6 millió volt. A beadott összeg: édesapámtól 2 millió, élettárs: 1,5 millió, a többi hitel 2,5 millió svájci frankban. 50-50%-os tulajdonjog, de nem az élettárs javára, hanem a lánya lett a 50%-os tulajdonos, az élettárs 50% haszonélvező lett (el akarták az akkor még létező örökösödési adót kerülni, ha meghalna az élettárs). A banknál édesapám lett az adós, az élettárs pedig egyetemleges adóstárs!
Sajnos édesapám júniusban hirtelen meghalt. Nem volt még hagyatéki, de megkeresett az élettárs és a lánya ügyvédje, hogy mondjunk le az örökségről, mert anno az életközösségükben az élettárs az édesapám nevére szóló bankszámlára beérkezett fizetéséből utalták tovább a hiteltörlesztést!
Most még kb. 1,5 millió forint hitel van még és a lakás értéke 8 millió forint. A kérés, hogy akkor nem lesz pozitív örökségem? Illetve, hogy az élettárs, mint adóstárs követelhet-e valamit, mert ugye a lányának szinte soha nem volt jövedelme, ezért is ő fizette a hitelt és ő lakott ott, mint haszonélvező!
Az ügyvéd azt mondta, hogy bizonyítható, hogy a fizetésből lett a hitel fizetve és ezért a 12 év alatt kifizetett összegre igényt tart! De a hitel általában több volt, mint a fizetés! Akkor miből evett és fizette a rezsit!?
Szóval a kérdés az öröklésre vonatkozik! Lesz-e örökség pozitív összege illetve az élettárs jogosan követelőzik-e?!
Köszönöm.
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Ön által felvázolt helyzetben a Polgári Törvénykönyv releváns szabályozásaira kell támaszkodnunk, különösen a hagyatéki tartozások örökös általi felelősségére vonatkozó részre. Az öröklés során az örökösök nem csak a vagyon, hanem a tartozások tekintetében is felelősséggel bírnak, azonban ez a felelősség korlátozódik a hagyaték értékére.

A hagyatéki tartozásokért való felelősséget a Polgári Törvénykönyv 7:96. §-a így szabályozza:

  1. Az örökösök felelőssége a hagyatéki tartozásokért elsősorban a hagyaték tárgyaira és azok hasznaira terjed ki. Amennyiben a hagyaték eszközei vagy jövedelmei nem állnak az örökös rendelkezésére a követelések érvényesítésekor, az örökösök a maradék örökségük erejéig más vagyonukkal is felelhetnek.
  2. Az örökösök felelőssége nem terjed ki azon vagyontárgyakra, követelésekre és egyéb jogokra, amelyek nem kerültek az örökös birtokába, vagy amelyeket az örökös neki felróható okból vesztett el.
  3. Az örökösök felelnek a hagyatéki eljárás költségeiért és egyéb hagyatéki költségekért saját vagyonukból is.
  4. A házastárs, aki haszonélvezeti joggal rendelkezik, köteles tűrni, hogy vagyonából kielégítést nyújtsanak a hitelezőknek, kivéve a hagyományon és meghagyáson alapuló követeléseket.
  5. Amennyiben végrendelet alapít bizalmi vagyonkezelési jogviszonyt, a bizalmi vagyonkezelő a hagyatéki tartozásokért a kezelt vagyonnal felel, mintha dologi hagyományban részesült volna.

Összegzésül, a hagyaték pozitív vagy negatív értéke attól függ, hogy az aktívák (vagyon) összértéke meghaladja-e a passzívákat (tartozásokat). Az élettárs által felvetett követelés érvényesíthetősége bonyolult kérdés, melynek megválaszolása további információk birtokában, esetleg szakértői segítséggel lehetséges. 

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...