• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A gyerektartásra vonatkozóan a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit kell alapul venni. E szerint a kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát alapelvként vélelmezni kell, ami azt jelenti, hogy a gyermek anyagi támogatásra szorul a szüleitől. Ez a vélelem nem szűnik meg automatikusan a gyermek nagykorúságának betöltésével; a törvény meghosszabbítja ezt a vélelmet a gyermek huszadik életévének betöltéséig, feltéve, hogy középfokú iskolai tanulmányokat folytat.

A nagykorúvá vált gyermek, amennyiben továbbtanul és e tanulmányai miatt rászorul tartásra, tartásra jogosult lehet a rászorultsági vélelem alapján túl is. E jogosultság kiterjedhet az életpályára előkészítő szakképzésre, alap- és mesterképzésre, valamint a felsőfokú szakképzésre is, amennyiben ezek a tanulmányok folyamatosan zajlanak. Fontos, hogy a továbbtanuló gyermeknek késedelem nélkül tájékoztatnia kell szüleit a tanulmányok folytatásának szándékáról.

Viszont bizonyos körülmények között a szülő mentesülhet e kötelezettség alól. Ilyen eset áll fenn, ha a nagykorú gyermek nem felel meg a tanulmányi követelményeknek, érdemtelenül viselkedik a tartásra kötelezettel szemben, vagy ha a szülő saját, illetve kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné a nagykorú gyermek tartásának biztosítása. Különös esetben, ha a gyermek a huszonötödik életévét is betöltötte, mégis továbbtanul, rendkívül indokolt esetben a szülő továbbra is kötelezhető a gyermek tartásának biztosítására.

Ezek alapján a gyermek tartásra való jogosultsága általánosságban a huszadik, különleges esetekben pedig akár a huszonötödik életévének betöltéséig terjedhet, feltéve, hogy az illető továbbtanuló státuszban van, és ennek megfelelően rászorul a szülői támogatásra.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...