• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Kérdésem az lenne,hogy ez év márciusától munkanélküli lettem és nem tudom fizetni a gyerektartást.Amíg dolgoztam a cég levonta tőlem.Az exem megtiltotta  a gyermekek láthatósági és kapcsolattartási jogomat,mert szerinte ő ezt megteheti.Említettem neki,hogy kérjen az államtól megelőlegezett gyermektartást,amit úgy is én fizetek vissza. Kérdésem lenne,hogy bírósági határozat és indoklás nélkül ez jogos-e?
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

A jogszabályok értelmében, amennyiben valaki a gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, ami jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban van előírva, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Továbbá, ha ezen elmulasztás révén a jogosult súlyos nélkülözést szenved, a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja az elkövetőt (Btk. 212. §)​​.

A gyermek láthatósági és kapcsolattartási jogaival kapcsolatban, fontos tudni, hogy a gyermektartás fizetésének elmaradása önmagában nem ad okot arra, hogy a másik szülő megtagadja a kapcsolattartást a gyermekkel. A kiskorúval való kapcsolattartást önhibájából akadályozó személy vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, feltéve, hogy a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is fennáll az akadályoztatás (Btk. 210. §)​​.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...