• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm,

Édesapám 4 év jogerős börtön büntetését tölti. Az ítéletben nem szerepel, hogy mikor lehet legkorábban feltételes szabadlábra helyezni. Lehetőség van a 4 év letöltése előtt feltételes szabadlábra helyezésre? Ha jól tudom a büntetés 1/3-ának letöltése után kérvényezheti a fokozatváltást fogházra. Ha ez teljesül, akkor van valamilyen változás a kijövetellel kapcsolat?

A fő kérdés: mikor jöhet ki a leghamarabb a börtönből a legjobb eset esetén?

Köszönöm,

Gyuri
(120 pont) által a(z) Büntetés végrehajtás kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A feltételes szabadságra bocsátás lehetősége és annak időpontja a 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről (Btk.) alapján a következőképpen alakul:

  • A határozott ideig tartó szabadságvesztés esetén a bíróság az ügydöntő határozatában megállapítja a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját. Ha a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nem kizárt, annak legkorábbi időpontja a büntetés kétharmad részének, visszaeső esetén háromnegyed részének kitöltése után lehetséges, de legkevesebb három hónap eltelte után​​.

  • Különös méltánylást érdemlő esetben, ha az öt évet meg nem haladó szabadságvesztést szabtak ki, a bíróság rendelkezhet úgy, hogy az elítélt a büntetés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható. Ez nem alkalmazható, ha az elítélt többszörös visszaeső​​.

Ezek alapján, az Ön által említett esetben, ha az ítélet nem zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét, és ha az elítélt nem minősül többszörös visszaesőnek, akkor a büntetés kétharmadának letöltése után lehetőség nyílhat a feltételes szabadságra bocsátásra. Ez azonban az elítélt magatartásától és a bíróság döntésétől függően változhat.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...