• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Jó napo Kívánok!  Magyarországon, Szegeden élek, 54 éves vagyok. Örökletes beteségem miatt 1993 ban rokkantnyugdíjat kaptam Szerbiában ( 11 év munkaviszonyom volt, kb 30.000ft a nyugdíj). Szerb Magyar egyezmény alapján Betegbiztosításom van. Érdekelne, hogy jogosult vagyok e valamilyen támogatásra, juttatásra, ellátásra?

Ha igen, hova kell fordulni, hol kell intézni?

Előre is köszönöm!

                                          Tisztelettel   Bábi Csongor
(140 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A Magyarország és Szerbia közötti szociális biztonságról szóló egyezmény a 2013. évi CCXXXIV. törvénnyel került kihirdetésre, és 2014. december 1-jén lépett hatályba . Ez felváltotta az 1957. október 7-én aláírt magyar-jugoszláv szociálpolitikai egyezményt, így a kettő közötti átmeneti rendelkezések alapján az új egyezmény hatályba lépése előtti tények és körülmények is figyelembe vételre kerülnek.

A támogatásra, juttatásra vagy ellátásra való jogosultság kapcsán fontos, hogy a konkrét jogosultságok és azok igénybevételének feltételei széles körben változhatnak attól függően, hogy milyen típusú ellátásról van szó (pl. rokkantsági ellátás, egészségügyi szolgáltatások, stb.). Az egyezmény szerint egyes ellátások esetében lehetőség van arra, hogy a két ország között az ellátások arányosan megoszlanak, illetve hogy az egyik országban nyújtott ellátásokat a másik ország figyelembe vegye vagy arra számot adjon.

A konkrét jogosultságok megállapítása és az esetleges támogatások, juttatások vagy ellátások igénybevétele érdekében célszerű a Magyarországi illetékes szociális biztonsági intézményhez fordulni. Magyarországon az illetékes intézmény a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), különösen egészségügyi szolgáltatások igénybevétele esetén, vagy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, ha nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekről van szó. Szükséges lehet a konkrét ellátást nyújtó hatóságoknál is érdeklődni, mint például az illetékes járási hivataloknál vagy önkormányzatoknál, amelyek a szociális támogatásokat és egyéb juttatásokat kezelik.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...