• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Internetes nyereményjátékot szeretnék létrehozni, melyben nem forog pénz. Aki részt akar venni benne, annak meg kell tekintenie egy vagy több hirdetést, erről én információkat kapok. Minden egyes kattintás után kapok egy minimális összeget, miután összegyűlik egy bizonyos mennyiség, ennek egy részéből valamilyen ajándéktárgyat sorsolok ki a résztvevők között. Tehát én a nyereményjáték során nem kapok és nem adok pénzt, amit kapok, azt a hirdetésekre való kattintásokért kapom.
Milyen jogszabályok vonatkoznak ilyen esetre? Milyen feltételekkel hirdethetek ilyen nyereményjátékot, milyen ajándéktárgyakat sorsolhatok ki?
Válaszát előre is köszönöm.

1 Answer

+1 értékelés

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak leginkább az úgynevezett promóciós játéknak felelnek meg, amely nem engedélyköteles.

A Szerencsejátékfelügyelet kiadott egy tájékoztatót az ajándéksorsolással, illetve annak a promóciós játékoktól történő elhatározásával kapcsolatban. 

Javasoljuk, hogy a játékszabályzat elkészítése érdekében forduljon ügyvédhez.

Szerencsejáték Felügyelet tájékoztatója:

 

"I. Ajándéksorsolás

 

Az Szjtv. 23. § (1) bekezdése értelmében „aki rendszeresen saját nevében áruk, szolgáltatások értékesítését végzi, engedély nélkül rendezhet és bonyolíthat le vásárlással vagy szolgáltatás igénybevételével egybekötött ajándéksorsolásos akciót (a továbbiakban: ajándéksorsolás), amelyben a vásárlónak a meghatározott értékű, mennyiségű vagy fajtájú áru megvételekor vagy a szolgáltatás igénybevételekor kapott sorsjegy nyilvános kihúzása esetén áru vagy szolgáltatás formájában nyereményt kell adni.”

 

A törvény szabályai az alapvetően reklámcélú ajándéksorsolásokat megkülönböztetik a többi ún. „promóciós” játéktól, amelyek hasonlóak ugyan, de nem minősülnek ajándéksorsolásnak.

 

Az elhatárolásnál a törvény szövegéből kell kiindulni, eszerint az akció akkor minősül ajándéksorsolásnak, ha:

 

·             termék vásárlásához, szolgáltatás igénybevételéhez kötődik,

·             ingyenes (a termék, illetve szolgáltatás szokásos piaci árán felül további

        fizetési kötelezettség nincs),

·             „nyilvános húzás” útján történik a nyertes meghatározása.

Az ajándéksorsolás szervezőjével szembeni követelmény, hogy a vásárlónak a meghatározott értékű, mennyiségű vagy fajtájú áru megvételekor vagy szolgáltatás igénybevételekor történő sorsjegy adására (mely sorsjegy nyilvános kihúzása esetén áru vagy szolgáltatás formájában nyereményt kell adni) a szervező rendszeresen, saját nevében történő áru vagy szolgáltatás értékesítő tevékenysége keretében kell, hogy sor kerüljön. Ez a feltétel csak akkor teljesül, ha a szervező saját áru megvásárlásához, illetve saját szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolva biztosítja a sorsjegy segítségével a játékosoknak a részvétel lehetőségét a játékban. Amennyiben tehát a sorsoláson való részvételnek nem feltétele, hogy a játékos az ajándéksorsolás szervezőjének termékét vásárolja meg vagy szolgáltatását vegye igénybe, az akció nem felel meg valamennyi jogszabályi kritériumnak, így az akció nem minősül ajándéksorsolásnak.  Ennek értelmében egy bevásárlóközpontot üzemeltető, ingatlan bérbeadással foglalkozó gazdasági társaság nem tud ajándéksorsolásként olyan játékot szervezni, amelyben azok vehetnek részt, akik a bevásárlóközpont üzleteiben vásárolnak vagy ezen üzletek szolgáltatásait veszik igénybe.

 

Nyilvános húzás

 

Az ajándéksorsjegyek nyilvános húzását általában a hagyományos sorsolás biztosítja megfelelően, amelyben több ajándéksorsjegy közül – a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt – biztosított a nyertes azonosítására az egyedi sorsjegy/(ek) kihúzása.

 

Más ezt biztosító eljárások is megfelelnek a törvényi követelménynek (pl. bizonylatok adatainak számítógépes nyilvántartásából véletlen számgenerálással történő sorsolás). Nem teljesül azonban maradéktalanul az Szjtv. 23. §-ának (1) bekezdése szerinti definíció, ha a játékosok a vásárláskor, illetve a szolgáltatás igénybevételekor nem kapnak olyan ajándéksorsjegyet (bizonylatot, szelvényt, tanúsítványt), amelynek nyilvános kihúzásával lehet nyereményhez jutni. (Pl.: termék csomagolásán elhelyezett kód beküldése alapdíjas sms, vagy telefonhívás, vagy internetes regisztráció útján).

 

Nem minősül nyilvános húzásnak az előre meghatározott feltételeknek megfelelő sorsjegy nyertessé nyilvánítása sem (pl. minden 20., minden 100., az első 1000 vásárló nyer).

 

A vásárláskor ingyenesen kapott, azonnali nyereményre jogosító szelvények esetén nem minősül nyilvános húzásnak sem a gyártás, sem a játékosokhoz való eljuttatás, sem a nyerésre jogosító jelzések felfedésének folyamata.

 

A nyilvánosságot a szervező a húzás helyének és időpontjának nyilvános közzétételével (már az akció meghirdetésekor) köteles biztosítani. Az ajándéksorsoláson résztvevőknek a fizikai lehetőségekhez képest biztosítani kell a kívánságuk szerinti jelenlétet, de ettől függetlenül kötelező közjegyző jelenléte és a hatósági ellenőrzés lehetőségének biztosítása is.

 

Nyilvános húzás során nem visszatevéses eljárással és a bejelentőlapon jelzett nyereményfelosztás szerinti sorrendiséggel kell az egyes nyerőosztályok nyereményeit kisorsolni. Jelezzük tehát, hogy a bejelentőlap nyeremények megjelölésére szolgáló részének kitöltésénél erre is legyenek figyelemmel, mert a megjelölt sorrendiség egyben a nyeremények nyerőosztályonkénti kihúzási sorrendjét is jelenti. A kitöltésnél javasoljuk elsőként a legértékesebb nyereményeket tartalmazó nyerőosztály nyereményeit, ezt követően pedig a nyereményérték csökkenő sorrendjében a további nyerőosztályok nyereményeit megjelölni. Így biztosítható ugyanis maradéktalanul, hogy a főnyereményekhez történő hozzájutás valamennyi résztvevő számára ugyanolyan eséllyel elérhető legyen. Az ettől eltérő húzási sorrendet vagy módszert a bejelentő lapon egyértelműen jelezni kell.

 

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapatából

dr. Pozderka Gábor ügyvéd

www.pozderka.hu

iroda@pozderka.hu

...