• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

A tartozásátvállalásra vonatkozó törvény: 

"332.§ (1) Ha valaki a kötelezettel megállapodik abban, hogy tartozását átvállalja, köteles a jogosult hozzájárulását kérni, ha pedig azt a jogosult megtagadja, köteles a kötelezettet olyan helyzetbe hozni, hogy az a lejáratkor teljesíthessen" 

úgy igaz, ahogy egyértelműen le van írva, vagy - amire a törvényben nincs utalás - csak akkor érvényes, ha azt bíró megítéli?

 

(120 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A (régi) Ptk. 332. §-a szerint hogyha a jogosult nem egyezik bele abba, hogy harmadik személy átvállalja adósától a tartozását (helyzete könnyítése érdekében), abban az esetben Önnek, mint jogosultnak kell biztosítania kedvezőbb feltételeket adósának, hogy az a lejáratkor teljesíteni tudjon. A törvény egy kötelezettséget fogalmaz meg, amelyet Önnek, mint jogosulnak teljesítenie kell, különben adós felhozhatja Ön ellen esetleges nem teljesítése esetén, hogy kötelezettségének nem tett eleget.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,5e pont) által
...