• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

T. Ügyvéd Úr!

Sajnos még mindig a szomszédommal kapcsolatos kérdésem lenne. Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő, ha nem szeretném hallgatni az állandó köpködését és főleg mindezt a teraszunk előtt. Gyakorlatilag nem tudjuk a teraszt használni emiatt. A másik kérdésem az lenne, hogy szabályos-e az, hogy általában vasárnap nyírja a füvet - ezt már szóvá sem tenném, ha nem este 8, vagy 9 órakor tenné. A másik szintén vasárnap este 8-kor hatalmas vízsugárral mossa a cefrés hordóit nem messze az ablakainktól, így ha tv-t szeretnénk nézni be kell csukni az ablakot és fuldokolni, ebben a melegben. Én már szóltam szépen, csúnyán, de mindhiába még neki áll feljebb, utána még intenzívebben csinálja a fentieket. Nagyképű, a másikat semmibe vevő. Ezzel az emberrel lehetetlen zöld ágra vergődni. 

Várom válaszát.

Tisztelettel: Kinga

(190 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kinga!

 

A polgári jog konkrétan nem határozza meg, hogy mit tekint kellemetlennek, zavarónak vagy a másik fél jogait korlátozónak, de azért húz egy határt ebben a kérdésben is.

A Polgári Törvénykönyv szerint a tulajdona használata során tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, amellyel másokat szükségtelenül zavar, vagy amellyel mások jogainak gyakorlását veszélyezteti.

A Társasházi Törvény 26. §-a szerint szervezeti-működési 

szabályzatban „meg kell határozni a külön tulajdonon belüli építési-szerelési munka, 

és a zajjal járó más tevékenység végzésének a lakhatás nyugalmát szolgáló szabályait”, másképpen a házirendet. A házirendekben a lakóközösségek így kiköthetik, 

mikortól nem lehet zajos háztartási gépeket működtetni, zenét hallgatni vagy akár azt is,

 hogy a társasház szerkezeti adottságai miatt kerülni kell az otthoni fapapucshasználatot. 

Nem árt, ha van ilyen szabálygyűjteménye a lakóközösségnek, erre ugyanis vitás esetekben hivatkozni lehet.

A 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, azon belül is a csendháborításról szóló 195. §: „Aki lakott területen, az ott levő épületben, 

vagy az ahhoz tartozó telken… indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát… zavarja, szabálysértést követ el.”

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,5e pont) által
...