• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt JogiKerdesek.hu!

Édesapám 2000 novemberében elhunyt. Testvéremmel árvaellátást kaptunk, édesanyám özvegyi nyugdíjat. Jelenleg 22 éves vagyok, a tanulmányaimat idén fejezem be, emiatt nem fogom továbbiakban kapni az árvasági ellátást, és elméletileg az özvegyi nyugdíjban sem részesül édesanyám. Ő 2 év múlva fog nyugdíjba vonulni.
Kérdésem az lenne, hogy mikor ő nyugdíjas lesz, kapja e újra az özvegyi nyugdíjat édesapám után, vagy sem?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Lovas Marianna
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Kedves Lovas Marianna!

Özvegyi nyugdíjat a házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj az általános szabály szerint 1 évig folyósítható

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően az jogosult özvegyi nyugdíjra, aki a jogszerző halálakor

-  betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt, vagy

-  megváltozott munkaképességű (egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos), vagy

-  házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Tehát a kedves Édesanyja az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejárta után (1 év) csak azért részesült továbbra is az özvegyi nyugdíjban, mert volt két árvaellátásra jogosult gyermeke, akiknek eltartásáról gondoskodott. Mivel Édesapja halálakor még nem töltötte be a nyugalmazott kórhatárt, ezért sajnos továbbra már nem részesül az özvegyi nyugdíjban, akkor sem hogyha betölti az említett kórhatárt.

 

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.
(51,0e pont) által
...