• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Szakértő!

 

A kérdésem a következő lenne, önkormányzathoz megyek a közeljövőbe állásinterjúra mint pénzügyi ügyintéző. A végzettségem 2 db felsőfokú Okj bizyonítvány 54 OKj számú, emeltszintű mérlegképes könyvelői bizonyítvány illetev szóbeli középszintű nyelvvizsga. Milyen besorolási osztályba tartozom a végezttségem szerint? 2 éve dolgozom egy nonprofit Kft-nél mint pénzügyi ügyintéző, de nem közalakalmazotti jogviszonyban. Válaszát előre is köszönöm!

Rózsa
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

 

Közalkalmazotti jogviszonyban dolgozókat ellátott munkakörük és közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött idejüket figyelembe véve jogszabály alapján 10 fizetési osztályba és 14 fizetési fokozatba lehet besorolni. A fizetési osztályok a közalkalmazotti munkakörök ellátásához előírt iskolai végzettséget, állam által elismert szakképesítést, szakképzettséget, illetve doktori címet, tudományos fokozatot jelentik.A fizetési fokozatok, pedig az osztályokhoz tartozó 14 fokozatot, vagyis a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időtartamot jelentik.

A munkáltatónak a közalkalmazott besorolásánál elsősorban azt kell rögzítenie - a kinevezési okmányban -, hogy a közalkalmazottat milyen feladatra alkalmazza, milyen munkakörben foglalkoztatja és e munkakör ellátása milyen képesítés meglétét támasztja követelményként, ugyanis a közalkalmazotti besorolás lényege, hogy a közalkalmazottat mindenféleképpen a munkakörhöz előírt iskolai végzettség, szakképesítés, stb. alapján kell besorolni az adott fizetési osztályba.

Tíz fizetési osztályba sorolhatják be a közalkalmazottakat az előzőekben említett végzettség alapján.

"E" fizetési osztályba soroljuk azokat a munkaköröket, amelyek ellátása:

  • középiskolai végzettséget igénylő akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképesítést,
  • nem állami főiskolai, egyetemi végzettséget tanúsító szakképesítést igényel

Tehát mindezek alapján megállapítható, hogy Ön az “E” fizetési osztályba sorolandó.

Fontos megjegyezni azt, hogy a besorolásnál nem számít az, hogy a közalkalmazott hány egyetemi, főiskolai oklevéllel, középiskolai bizonyítvánnyal rendelkezik, s abban hány szakképesítés vagy szakképzettség szerepel. Mindig csak és kizárólag az adott munkakör betöltéséhez szükséges képesítést kell figyelembe venni, az alapján kell besorolni az adott alkalmazottat. 

Minden fizetési osztályhoz 14 fizetési fokozat tartozik. Minden fizetési fokozat időtartománya három év közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt jelent. Tehát, ha valamelyik közalkalmazott mind a 14 fizetési fokozatot "megjárná" akkor összesen (14*3=) 42 év közalkalmazotti évvel (jogviszonnyal) rendelkezne.

Minden közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött 3 év után a közalkalmazott eggyel fentebb, azaz a következő fizetési fokozatba lép. A fizetési fokozat megállapítását csak és kizárólag közalkalmazotti jogviszonyban töltött ideje alapján lehet meghatározni.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...