• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt JogiKérdések!

A párommal megszűnt az élettársi viszonyunk az ő hűtlensége miatt.
Kb. 5 hónapja vásároltunk egy ingatlant, amelyben 1/2-1/2 arányban tulajdonosok vagyunk.
Az ingatlan vásárlásához a jelzálog fedezetét édesanyám biztosította a szülői házunk jelzálogosításával.
Az eddig felmerült ingatlannal kapcsolatos költségeket én fizettem (törlesztő, biztosítás). Néhány nagyobb értékű háztartási gépet én vásároltam, amelyről számlám van.
A volt élettársam a háztartási gépek és a felújítás során felmerült költségek felét követeli, amelynek hiányában azzal fenyeget, hogy nem adja át a tulajdonjogot és elárverezteti az ingatlant és akkor elúszik a jelzálogfedezet.
Megteheti ezt? Visszamenőleg igényt tarthatok az eddigi költségeim felére? (ha jól tudom,tulajdonosi kötelessége a felmerült költségeket a tulajdoni hányadával arányos módon biztosítani).

Segítségüket köszönöm!
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Érdeklődő!

Valóban, a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terhelik a dologgal kapcsolatos kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is. Ennek megfelelően igényt tarthat az igazoltan a másik tulajdonostárs helyett fizetett költségek megtérítésére. Az ingatlan eladása azonban csak mindkét tulajdonos hozzájárulása esetén lehetséges, ennek hiányában a tulajdonostárs csak a saját tulajdoni részét tudja átruházni.

 

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.

(11,3e pont) által
...