• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés
Egy korlátolt felelősségű társaság törzstőkéje kettő törzsbetétből áll. Az egyik törzsbetétnek egy tulajdonosa van, akinek ez a törzsbetéte 80%-os üzletrészt jelent. A másik törzsbetétnek öt tulajdonosa van úgy, hogy az minősített befolyást biztosító törzsbetét tulajdonosa és a kft. másik négy tagja egyenlő részben osztozik a kisebb 20%-os üzletrészen.

Kiköthető-e a társasági szerződésben az üzletrész-öröklés olyan korlátozása, hogy az csak a 20%-os üzletrészt biztosító törzsbetét tulajdonosai tekintetében akadályozza meg az átszállást?

1 Answer

0 értékelés

Tisztelt Érdeklődő!

Álláspontunk szerint a Gt. 128. §-a alapján tehető különbség az üzletrészek között az átszállás kizárásával kapcsolatban is, mivel más esetekben is lehet külöbséget tenni (pl. szavazati jog), illetve az üzletrészek tulajdonosának a személyes is hatással lehet egyéb esetben is az átszállás kizártságára.

128. § (1) A tag halálával vagy megszűnésével üzletrésze átszáll a jogutódra. A társasági szerződés az átszállást kizárhatja, ebben az esetben azonban rendelkeznie kell az üzletrésznek a tagok vagy a társaság által történő megváltásáról.

 

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET Kft. jogi csapata

...