• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
A történet röviden:

A Járásbíróság polgári perben 2014.09.24-én kelt ítéletét (alperest jelentős összeg fizetésére kötelezte a felperes javára) az alperes címére megküldte, de másodszori kézbesítés során"elköltözött" jelzéssel a bíróság azt visszakapta. Ezután a bíróság új, hivatalos lakcímmegállapítást kért felperestől, amit azonnal teljesítettem.

A cím ugyanaz, csak alperesek bezárkóznak, senkinek sem nyitnak ajtót. Egyébként alperesek jómódú külföldi állampolgárok, de állandó magyar lakcímmel rendelkeznek, mindig nagy házat bérelnek, nem szokásuk a hazájukba utazni, legfeljebb vendégeket fogadnak (?).

2014. decemberben a bíróság az alperes lakcíme szerinti önkormányzatnál a bírósági ítéletet kifüggesztette, kihirdette.

Kérdéseim: Mikor tekinthető kézbesítettnek a bírósági ítélet? Mikor válik jogerőssé, ill. mikortól hajtható végre? Milyen végrehajtási módot javasolnak?

Üdvözlettel: W. Edit
(120 pont) által a(z) Közigazgatási jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Érdeklődő!

A polgári perrendtartás szerint a postai úton megküldött bírósági iratokat a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni, ha a címzett az átvételt megtagadta. Ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át (az a bírósághoz „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza), az iratot - az ellenkező bizonyításáig - a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni. Keresetlevél, illetve az eljárást befejező érdemi határozat kézbesítése esetében a bíróság a kézbesítési vélelem beállásáról a feleket nyolc munkanapon belül értesíti. Az értesítéshez mellékelni kell azt a hivatalos iratot, amelyre vonatkozóan a bíróság a kézbesítési vélelem beálltát megállapította.

A végrehajtás a jogerőssé válást követően végrehajtó útján oldható meg.

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.
(11,3e pont) által
...