• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Ügyvéd Úr!

A szüleim eltartási szerződést kötöttek a nagymamámmal már 18(?) éve (most 82 éves), de az anyukám testvérei ki is lettek fizetve, így lemondtak a családi házról.

Érdeklődni szeretnék, hogy a nyugdíjjával rendelkezhetnek-e a szüleim, kizárólag a nagymamám eltartására , mert a probléma, hogy szétosztogatja a pénzét a többi gyermeke között és sokszor már semmit sem tud venni magának (beleértve egy darab kenyeret sem).

Sajnos a szüleim anyagi helyzete nem igazán jó, így plussz költségeket (mint kórház: hálóing stb.) nem igazán tudnak vállalni. Amúgy a nagymamám teljes ellátást kap (külön lakás, fűtés, villany, reggeli ebéd vacsora...). Amit a pénzéből vennének a szüleim: gyümölcsöket, ruhákat stb-t, (még a hátralévő életében jobb életet szeretnének neki biztosítani, mivel szívbeteg!) valamint a maradékot félretennék a temetésre, hiszen már erre is gondolniuk kell, mert már 82 éves a nagymamám, de reméljük még nagyon sokáig fog élni.

Az alábbi írás, olyan 2012-ben kérdeztem, így belinkeltem, mert azóta megváltozott a helyzet...

Jelenleg ott tartunk, hogy senki nem bontott fel eltartási szerződést, viszont lassan két hónapja elvitte a nővére a nagymamámat a teljes nyugdíja miatt (amit eddig is teljes egészében Ő vett fel)... Sajnos a nagymamámnak azt mondta a lánya, ha nem ad neki pénzt, akkor nem tudja fizetni tovább a tartozását, így utcára kerülhet... Vajon ebből mi igaz, azt nem tudom... A nagymamám tisztességesen el volt látva, az eltartási szerződésben foglaltakat sem szegték meg a szüleim. Így nem tudnak semmit sem tenni anyukámék, sem gondokság alá helyezni, sem Ügyvédhez vinni, mert a nővére nagyon befolyásolja, teljesen az Ő hatása alá került, igaz kényszerrel nem is szeretnének semmit indítani és persze az anyagi helyzet miatt sem... Sajnos a "szellemi" állapota sokat romlott, nagyon feledékeny lett, így már azt sem tudja, hogy hol lakik igazán, de ez csak időközönként van... A nagymamám, mivel nincs gondnokság alatt, így bármit megtehet...

A kérdésem az lenne, hogy lehet-e bármilyen következménye a történtek miatt a szüleimnek így 22 év eltartás után? A nagymamámat úgy vitték el, hogy csak ott "nyaral" egy darabig, ezzel ellentétben, az összes személyes holmiját is elvitték, és még többet is szerettek volna...

Megtámadhatják-e az eltartási szerződést, mivel így már nem tudják ellátni...?

Valamint tudnak-e bármit is követelni? Szüleim, egy 22 éves eltartási szerződéssel rendelkeznek, valamint egy lemondás az örökségről papírral, melyben a testvérek mindenről lemondtak, még a kötelesrészről is, ami kihat továbbá a leszármazókra is... Szüleim akkor még a testvéreket is kifizették és a nagyszüleim tartozását is az OTP felé, valamint a ház nagyobb részét ők építették...

Mi lesz, ha a nagymamámmal történne valami a nővéremnél? Hogyan léphetünk tovább?

Még annyit szeretnék leírni, hogy mi csak egy nyugodt, boldog életet szeretnénk, sajnos már így a nagymamánk nélkül... és nem a nyugdíját, de örülnénk, ha ház megmaradna, amiért a szüleim tisztán és lelkiismeretesen évekig dolgoztak!

Válaszát előre is köszönöm!
(140 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Érdeklődő!

Jelen esetben a tartás ellenértéke - ha jól értelmezem - egy ingatlan. Ilyen esetben az egyéb igényekre a szerződés feltételei vonatkoznak. Amennyiben a szerződésben erre nem térnek ki (ki jogosult a nyugdíj felett rendelkezni), úgy annak módosítása kérhető. A jogosult elhalálozása esetén az ingatlan tulajdonjoga átszáll. Ez esetben a többi örökös megtámadhatja az átszállást, amennyiben a tartási szerződés megszegését látják a jogosult életfeltételeinek (nem) biztosításában.

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.
(11,3e pont) által
...