• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Kérdéseim:

1.) El lehet e most ítélni valakit a régi Btk 297/a §-a alapján hitelezési csalásért - amikor ez a cselekmény már nem  büntetendő - akkor, ha az ügy kezdetén még büntetendő volt? (már a régi Btk.-ból is törölték 2012. februárjában, ha jól emlékszem, az újba be sem került).

2.) 2013-ban emelték a büntetési összeghatárokat. Jelenleg a csalás/hűtlen kezelés esetén 5 millió Ft alatt 3 éves a büntetés felső határa, korábban ez öt éves volt. Szerintem ezzel az 5 éves elévülés is 3 évesre csökkent, azaz egy 2006-os decemberi cselekmény - melyet 2011 februárjában kezdtek el nyomozni - szerintem jelenleg már elévültnek tekintendő, még akkor is, ha az ügy kezdetén nem volt az. Mi a Prokator§net álláspontja?

Köszönöm a válaszokat előre is!

 

Üdvözlettel  Balla Gábor
(140 pont) által a(z) Büntetőjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Érdeklődő!

A korábbi Btk. alapján akkor lehet ítéletet hozni, amennyiben az kedvezőbb szabályokat tartalmaz az elkövetőre nézve. Az elévülést minden nyomozati cselekmény megszakít.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.
(11,3e pont) által
...