• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Jogi tanácsadók!


  Ezúton szeretnék egy észrevételt, és ezzel kapcsolatos kérdést eszközölni a budapest vendéglátóiparban alkalmazott, felhábórító állapotokat illetően.
  Az átlagos munkaidő napi 14-15 (!) óra és ez nem ritka kivétel, hanem általánosan bevett gyakorlat, ami önmagában még nem is volna -akkora- probléma, de tekintve, a havi általános , mondhatni "hagyományos" vendéglátóipari beosztást
  (vagy minden másnap, vagy a "hagyományos" 2 heti ciklusos beosztás , azaz:

H-Sze-Szo-V és K-Cs-P)
  azaz a havi 15 napos beosztást, tekintve így a munkaórák száma napi 8 órára bontva gyakorlatilag szabadnap NÉLKÜL ledolgozott munkaidőt jelent.
  Nem beszélve továbbá arról, hogy a vendéglátóipari egységekben alkalmazott munkaerőket vagy be sem jelentik, vagy csak ún. minimálbérre+zsebből fizetésre, és az alkalmazott munkaidő irreállisan alacsony bérezésére.
 

És ezt mondom úgy, hogy 5 évet húztam le a legalább 10 különböző vendéglátóipari egységben.

  A kérdéseim a következők volnának:
  1, van-e jelenleg a munka törvénykönyvében PONTOSAN meghatározott maximális munkaidő a vendéglátóiparra vonatkoztatva (szakács, felszolgáló munkakörök) és ha van, akkor ez mennyi PONTOSAN ?
 

2, ha van, akkor hol lehet megtenni a feljelentést a rabszolgatartók ellen?

Utószó: az ókori rabszolgatartást ettől már csak egy hajszál válaszja el (megkockáztatom még akkor is kultúráltabban bántak a dolgozókkal)  és modern kor felvirágzásakori ún. vadkapitalizmusban is kultúráltabb munkaviszonyok lehettek. További költői kérdés, hogyan engedhető meg egy ún. EUrópai tagállamban, hogy ilyen mértékű kizsákmányolás mellett az EUrópai átlagbérek töredékét sem kapja egy rabszolga? Továbbá hogyan várhatják el ilyen körülmények között, hogy a FEGYHÁZAKBAN SEM ALKALMAZOTT MUNKAIDŐ mellett még az emberek NE a bűnözést válasszák maguknak életcélul ?

 

Válaszukat előre is köszönöm !

 

Sztahanov István

(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában
által szerkesztett

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Érdeklődő!

A Munka Törvénykönyve nem állaptít meg speciális szabályokat kizárólagosan a vevdéglátóiparban foglalkoztatott személyek részére. Amennyiben a munkaválalló munkaidőkeretben végez munkát, úgy szabály szerint tizenkét órás napi munkaidőben foglalkoztatható maximálisan.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.
(11,3e pont) által
...