• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Címzett!

Kérdésem a következő: mi végül is a "perben csalás"? Úgy olvasom, hogy ez a hamis tanúzás egy speciális esete. Józan logikával ezt csak tanú követheti el, mert máskülönben miért lenne kiemelve a csalás bűncselekmény közül? Ebben nem lenne semmi logika. Tudtommal a csalás bűntettének megállapításához pedig kell lennie okozott kárnak. Vagy a csalás kísérlete is büntetendő?

Kérem a leírtakra válaszukat, melyet előre is köszönök. Tisztelettel:  Balla Gábor

(120 pont) által a(z) Büntetőjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Érdeklődő!

A "perben csalás" nem jogszabályi kategória, azt a jelenlegi Btk. a hamis tanúzás témakörében szabályozza. Eszerint a hamis tanúzásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni arra, aki büntető- vagy polgári ügyben hamis okiratot vagy hamis tárgyi bizonyítási eszközt szolgáltat. A cselekményt nem csak tanú, hanem bárki elkövetheti, akár a sértett is, illetve polgári ügyben bármelyik fél úgyszintén. A "kiemelés" lényege a peres eljárásban áll.

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.
(11,3e pont) által
...