• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Érdeklődni szeretnék ingatlan adás-vételével kapcsolatosan.

Egy vidéki ingatlan, földrészekkel együtt (anyukám halála után) az én és a féltestvérem tulajdonában van. Apukám a haszonélvező.

Egy korrekt vevő megvásárolta volna az ingatlant, amibe apukám mint haszonélvező beleegyezett, de a féltestvérem nem hajlandó a kölcsönösen kialkudott összeget elfogadni és elállt az adás-vételtől.

Szeretném megkérdezni, hogy ezesetben mi a teendő? Hiszen úgy tudom a haszonélvezeti jog előnyt élvez. És egy komoly vevőtől estünk el:( mert ő nem volt hajlandó az árat elfogadni.

Továbbiakban még leírnám, hogy a féltestvérem munkanélküli, nem fizeti az ingatlan után bejegyzett éves adót (nyaralónak van nyilvánítva) + a víz- és villanyköltség is minket terhel, a mi lakcímünkre érkeznek a csekkek. A temetési költségbe sem hajlandó beszállni.

Mivel felmerült, hogy beköltözne az ingatlanba, ezt hogy tudnám megakadályozni? Mik a feltételei? A villany- és vízet ki szeretném kapcsoltatni, mivel feleslegesen fzetjük, hiszen mi budapestiek vagyunk és nem lakunk a vidéki ingatlanba és inkkorrektnek tartom, hogy ő odaköltözzön, mi pedig fizessünk utána/helyette.

Két éve halt meg anyukám, az összes azóta felmerült költségeket összeírtam, ami fele részben őt terhelné, de arra hivatkozik, hogy nincs jövedelme, nem fizet.

Szeretném a segítségüket kérni, köszönöm!
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Érdeklődő!
 

Amennyiben a tulajdonos nem akarja az ingatlant eladni, úgy arra nem kényszeríthető. A polgárjogi szabályok szerint arra van lehetőség, hogy a másik tulajdonostárs a bíróságtól kérje a közös tulajdon megszüntetését oly módon, hogy az ő tulajdonába adja a bíróság az egész ingatlant megfelelő ellenérték kifizetése fejében a másik tulajdonostárs felé. A közös tulajdon tárgyának a tulajdonostárs tulajdonába adása esetén a megfelelő ellenértéket, az árverés útján való értékesítésnél a legkisebb vételárat a bíróságnak ítéletében kell megállapítania.
 

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó nem vállal.

(11,3e pont) által
...